Tweedehands auto kopen; waar op te letten?
De overgrote meerderheid van alle autoverkopen betreft occasions. In een jaar wisselen tussen de anderhalf en twee miljoen auto's van eigenaar. Grote kans dus dat jij ook wel eens een tweedehands auto hebt aangeschaft, of van plan bent dit op korte termijn te gaan doen. Maar de hamvraag blijft natuurlijk: waar let je op? Daarbij zijn de usual suspects natuurlijk al snel in beeld. Hier lees je praktische tips voor de aanschaf van een occasion.
Aanschaf
Er zijn in principe twee manieren om een tweedehands auto te kopen. Mét of zonder tussenkomst van een dealer. Dealers zijn doorgaans wat duurder, maar bieden ook meer garantie. BOVAG-garantie - die vanzelfsprekend alleen van toepassing is op autobedrijven die bij de BOVAG zijn aangesloten - betekent dat je in beginsel altijd een goede auto koopt en eventuele verborgen gebreken alsnog op de dealer kunt verhalen. Wel geldt deze garantie vanaf een aanschafprijs van 4.500 euro. Vraag desondanks ook bij een lagere transactieprijs naar eventuele garantie. Let er op dat eventuele garantievoorwaarden ook in de verkoopovereenkomst worden opgenomen. Ditzelfde geldt voor afspraken omtrent service en andere vormen van nazorg.
Zonder tussenkomst van de dealer loop je meer risico, maar kun je vaak wel een gunstigere prijs bedingen. Juist in deze gevallen moet je als koper extra goed opletten dat je waar krijgt voor je geld. Een eerste stap daarbij is de dagwaarde van de auto checken. Met deze online kentekencheck heb je een referentie voor de transactieprijs. Let wel: dit is een referentie op basis van het model en de leeftijd van het voertuig. De feitelijke staat moet je dus zelf vaststellen en op basis daarvan je bod bijstellen.
Aankoop via Autosites
Het aanbod van occasions online is ontzettend groot. Wil je een keuze maken uit zo veel mogelijk verschillende merken? Dan kun je het beste gebruikmaken van grote partijen, zoals Marktplaats. Dit platform biedt namelijk verschillende occasions van meerdere merken op een overzichtelijke manier aan. Neem bijvoorbeeld de occasions van Fiat. Toch is het bij het kiezen van een occasions van belang om rekening te houden met een aantal zaken. Je beschikt in dat geval namelijk niet over een expert die je van advies voorziet; daarom is het handig om jezelf de volgende vragen te stellen:
- Is er een garantie? In tegenstelling tot de koop van een auto bij een dealer, heb je bij de koop via een particulier veelal garantie 'tot de deur'. Echter kun je dit in samenspraak met de verkoper alsnog afspreken.
- Is de kilometerstand betrouwbaar? RDW-erkende bedrijven zijn verplicht om de kilometerstanden te controleren en te registreren voor iedere auto die wordt gerepareerd of gekeurd. Op marktplaats is dit bijvoorbeeld makkelijk terug te zien aan het groene vinkje in de advertentie en aan het NAP-logo op de advertentiepagina.
- Wat is het verbruik van de auto? Occasions zijn veelal redelijk goedkoop om aan te schaffen, maar hier blijft het wat betreft de kosten natuurlijk niet bij. Bestudeer ook eens de verbruikscijfers van de auto, om er voor te zorgen dat je je niet blauw betaald aan benzine kosten.
- Wat zijn de overige kosten? Naast de aankoopprijs en het verbruik heeft iedere auto haar eigen bijkomende kosten op het gebied van belastingen, verzekeringen en onderhoud. Op autosites als Marktplaats is dit vaak makkelijk terug te vinden in de bijgevoegde kenmerken.
Rechten en plichten
Ongeacht of je een tweedehands auto koopt van een autodealer of particulier, heeft de verkoper bepaalde verplichtingen jegens jou en heb jij als koper bepaalde rechten. Zo is de verkoper verplicht om gebreken te melden. Dat betreft alle gebreken waar hij redelijkerwijs vanaf moet weten en dus niet enkel gebreken die door een garagebedrijf zijn vastgesteld. Vraag daarom altijd duidelijk naar eventuele mankementen.
Testrit
Het maken van een testrit is vrijwel vanzelfsprekend bij de aanschaf van een occasion. Duidelijke gebreken komen daarbij meestal al snel aan het licht. Let bij het maken van een testrit niet alleen op de algemene besturing, maar ook op functies die je normaliter niet (veel) gebruikt. Vergeet ook niet om onder de motorkap te kijken, de vloeistoffen te controleren en de auto aan een algehele inspectie op roestvorming te onderwerpen.
Papierwerk
Wanneer een auto van eigenaar wisselt, hoort daar ook wat papierwerk bij. Het gaat daarbij natuurlijk om het overschrijven van het kenteken (de RDW heeft een overzicht van adressen waar dit kan). Denk ook aan de verzekering van het voertuig en een vrijwaringsbewijs, wanneer je een andere auto hebt ingeruild. Dit is het bewijs dat jij geen eigenaar meer bent van het oude voertuig en dat eventuele schade die daarmee gemaakt wordt niet op jou verhaald kan worden.