Tweedehands auto kopen; waar op te letten?

De overgrote meerderheid van alle autoverkopen betreft occasions. In een jaar wisselen tussen de anderhalf en twee miljoen auto's van eigenaar. Grote kans dus dat jij ook wel eens een tweedehands auto hebt aangeschaft, of van plan bent dit op korte termijn te gaan doen. Maar de hamvraag blijft natuurlijk: waar let je op? Daarbij zijn de usual suspects natuurlijk al snel in beeld. Hier lees je praktische tips voor de aanschaf van een occasion.

Aanschaf

Er zijn in principe twee manieren om een tweedehands auto te kopen. Mét of zonder tussenkomst van een dealer. Dealers zijn doorgaans wat duurder, maar bieden ook meer garantie. BOVAG-garantie - die vanzelfsprekend alleen van toepassing is op autobedrijven die bij de BOVAG zijn aangesloten - betekent dat je in beginsel altijd een goede auto koopt en eventuele verborgen gebreken alsnog op de dealer kunt verhalen. Wel geldt deze garantie vanaf een aanschafprijs van 4.500 euro. Vraag desondanks ook bij een lagere transactieprijs naar eventuele garantie. Let er op dat eventuele garantievoorwaarden ook in de verkoopovereenkomst worden opgenomen. Ditzelfde geldt voor afspraken omtrent service en andere vormen van nazorg.

Zonder tussenkomst van de dealer loop je meer risico, maar kun je vaak wel een gunstigere prijs bedingen. Juist in deze gevallen moet je als koper extra goed opletten dat je waar krijgt voor je geld. Een eerste stap daarbij is de dagwaarde van de auto checken. Met deze online kentekencheck heb je een referentie voor de transactieprijs. Let wel: dit is een referentie op basis van het model en de leeftijd van het voertuig. De feitelijke staat moet je dus zelf vaststellen en op basis daarvan je bod bijstellen.

Aankoop via Autosites

Het aanbod van occasions online is ontzettend groot. Wil je een keuze maken uit zo veel mogelijk verschillende merken? Dan kun je het beste gebruikmaken van grote partijen, zoals Marktplaats. Dit platform biedt namelijk verschillende occasions van meerdere merken op een overzichtelijke manier aan. Neem bijvoorbeeld de occasions van Fiat. Toch is het bij het kiezen van een occasions van belang om rekening te houden met een aantal zaken. Je beschikt in dat geval namelijk niet over een expert die je van advies voorziet; daarom is het handig om jezelf de volgende vragen te stellen:

Rechten en plichten

Ongeacht of je een tweedehands auto koopt van een autodealer of particulier, heeft de verkoper bepaalde verplichtingen jegens jou en heb jij als koper bepaalde rechten. Zo is de verkoper verplicht om gebreken te melden. Dat betreft alle gebreken waar hij redelijkerwijs vanaf moet weten en dus niet enkel gebreken die door een garagebedrijf zijn vastgesteld. Vraag daarom altijd duidelijk naar eventuele mankementen.

Testrit

Het maken van een testrit is vrijwel vanzelfsprekend bij de aanschaf van een occasion. Duidelijke gebreken komen daarbij meestal al snel aan het licht. Let bij het maken van een testrit niet alleen op de algemene besturing, maar ook op functies die je normaliter niet (veel) gebruikt. Vergeet ook niet om onder de motorkap te kijken, de vloeistoffen te controleren en de auto aan een algehele inspectie op roestvorming te onderwerpen.

Papierwerk

Wanneer een auto van eigenaar wisselt, hoort daar ook wat papierwerk bij. Het gaat daarbij natuurlijk om het overschrijven van het kenteken (de RDW heeft een overzicht van adressen waar dit kan). Denk ook aan de verzekering van het voertuig en een vrijwaringsbewijs, wanneer je een andere auto hebt ingeruild. Dit is het bewijs dat jij geen eigenaar meer bent van het oude voertuig en dat eventuele schade die daarmee gemaakt wordt niet op jou verhaald kan worden.